PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI
Historia “Paprykarzu Szczecińskiego” sięga wczesnych lat 60 XX wieku, kiedy to załoga dalekomorskich statków “Przedsiębiorstwa GRYF” w Szczecinie zachwyciłą się smakiem podobnej potrawy w Afryce Zachodniej. Potrawa ta nazywała się “Tiep bou dienn Sénégalais”.
Pierwsze puszki zeszły z taśmy produkcyjnej przedsiębiorstwa Gryf w 1967. Był eksportowany do 32 krajów a nawet podrabiany w Kolumbii i stamtąd również eksportowany za granicę. Z powodu kryzysu gospodarczego w Polsce lat 80 “Paprykarz Szczecinski” nie utrzymał swojej początkowej jakości. Ostatni “Paprykarz Szczeciński” został wyprodukowany w 1990 r. Po sukcesie Paprykarzu Szczecińskiego wiele polskich firm produkuje konserwy pod nazwą “Paprykarz Szczeciński” próbując powtórzyć sukces Szczecińskiego przedsiębiortwa Gryf, niestety nikomu sie to jeszcze nie udało…..
właśnie dlatego
W 2015 roku “Szczecińska MANUFAKTURA NEMO” opracowała nową recepturę kultowego “Paprykarzu Szczecińskiego”, po to by w 2021 powrócić na twój stół. Nowa dopracowana receptura o lepszej jakości nie ustępuje swojemu pierwowzorowi, rozpoczynając tym samym nową erę “Paprykarzu Szczecińskiego” ze Szczecina, tak więc “KRÓL POWRÓCIŁ”
Niepowtarzalny smak i zgodnie z deklaracja składu bez niepotrzebnych dodatków.
Wspaniała wiadomości.