Powyżej 200 zł dostawa na terenie Szczecina gratis zł.

PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI

PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI

 Historia “Paprykarzu Szczecińskiego” sięga wczesnych lat 60 XX wieku, kiedy to załoga  dalekomorskich statków “Przedsiębiorstwa GRYF” w Szczecinie zachwyciłą się smakiem podobnej potrawy w Afryce Zachodniej. Potrawa ta nazywała się “Tiep bou dienn Sénégalais”.

Pierwsze puszki zeszły z taśmy produkcyjnej przedsiębiorstwa Gryf w 1967. Był eksportowany do 32 krajów a nawet podrabiany w Kolumbii i stamtąd również eksportowany za granicę. Z powodu kryzysu gospodarczego w Polsce lat 80  “Paprykarz Szczecinski” nie utrzymał swojej początkowej jakości. Ostatni “Paprykarz Szczeciński” został wyprodukowany w 1990 r. Po sukcesie Paprykarzu Szczecińskiego wiele polskich firm produkuje konserwy pod nazwą “Paprykarz Szczeciński” próbując powtórzyć sukces Szczecińskiego przedsiębiortwa Gryf, niestety nikomu sie to jeszcze nie udało…..

właśnie  dlatego

W 2015 roku “Szczecińska MANUFAKTURA NEMO” opracowała nową recepturę kultowego “Paprykarzu Szczecińskiego”,  po to by w 2021 powrócić na twój stół. Nowa dopracowana receptura o lepszej jakości nie ustępuje swojemu pierwowzorowi, rozpoczynając tym samym nową erę “Paprykarzu Szczecińskiego” ze Szczecina, tak więc “KRÓL POWRÓCIŁ”

2 Replies to “PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.