Ryby to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają one na prawidłową pracę serca, zapobiegają chorobom układu krążenia i obniżają ciśnienie krwi. Kwasy omega-3 pomagają zwalczać tzw. zły cholesterol.
Ryby stanowią znakomite źródło białka. W porównaniu do mięs przyswajalność i strawność białka ryb jest znacznie lepsza.
Ryby są źródłem witamin: A, D, E oraz witaminy B12. Ryby to główne źródło witaminy D w naszej diecie, która wzmacnia kości i zęby, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu, pełni funkcje regulacyjne wielu narządów i tkanek.
Ryby bogate są w składniki mineralne takie jak: fosfor, siarkę, chlor, potas, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen.
Ryby morskie to dobre źródło jodu, pierwiastka, który ma istotne znaczenie w właściwym funkcjonowaniu naszego organizmu.
Ryby to dobre źródło wapnia. Szczególnie spożywane razem z ośćmi takie jak: szprotki, czy sardynki.
Ryby gatunków chudych dostarczają duże ilości białka przy niskiej wartości energetycznej, dlatego chude ryby jak polecane są osobom na diecie niskokalorycznej.